Julkinen hallinto ja tehokkuus ajattelu

Olen toiminut kansainvälisesti yksityisten yritysten johtotehtävissä ja tottunut toimimaan kaikessa tehokkaasti. Olen myös konsultoinut asiakasyrityksiä miten tehokkuutta lisätään sekä toiminut muutosjohtajana. Osa asiakkaista ovat olleet julkisen puolen asiakkaita kuten ministeriöitä, verohallitusta, opetushallitusta jne. Ikävä kyllä yksityisellä ja julkisella puolella tehokkuudessa on valtaisa ero.

Mitä hyvä tehostaminen sitten tarkoittaa?

 • Suunnitelmallisuutta
 • Prosessi- ja menetelmäkehitystä
 • Johtajuutta
 • Organisoimista
 • Työroolien selkeyttämistä
 • IT hankkeiden kehittäistä (itsepalvelu, automatisaatio)
 • Työntekijöiden parempaa jaksamista
 • Työn mielekkyyden ja motivaation kasvattamista
 • Kustannussäästöä
 • Keskittymistä oikeasti tärkeisiin asioihin (ei häröilyä)

Mitä tehostaminen EI tarkoita?

 • Työtaakan lisäämistä
 • Työnvaatimusten lisäämistä
 • Työssä uupumista

Ymmärrän sen huolen, että resursseja ei riitä tehtävien suorittamiseen ja osa tehtävistä on toki sellaisia joissa nyt ja aina tarvitaan käsipareja, mutta kysymys onkin siitä mihin asioihin käsipareja käytetään. Hyvin toimiva organisaatio toimii tehokkaasti ja mielekkäästi jolloin aikaa jää vaikka lasten tai vanhusten kuulemiseen.

Itse aloittaisin työni katsomalla ensin miten nyt toimitaan. Voiko toimintaa järkeistää ja vasta sen jälkeen mitoittaa riittävät resurssit. Kuten aiemmassa kirjoituksessa kerroin niin olen ryhmäkokojen kasvattamista vastaan sekä varhaiskasvatus, että koulutuspuolella.

Aurinkoista kevätpäivää

Petri

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s