Onko Sote uudistus ennenkaikkea hallinnon- vai palvelujen uudistus?

Sote uudistuksen keskeisiä tavoitteita ovat laadukkaat, kustannustehokkaat, yhdenvertaiset, saavutettavat palvelut, jotta hyvinvointi- ja terveyserot kaventuisivat sekä työvoiman saatavuus turvattaisiin. Tavoitteet ovat hyvät, mutta haasteelliset väestön ikääntyessä, kustannusten kasvaessa ja työvoiman saatavuuden ongelmien vuoksi. Tavoitteena tulisi olla 3 mrd säästöt vuoteen 2030 mennessä. Muutoksen keskellä johtajuus nousee keskiöön. Onnistummeko ajamaan sote uudistuksen läpi niin, että henkilöstön työmäärä ei kasva liian suureksi, hyvinvoinnista pidetään huolta ja työntekijät saavat keskittyä ydintehtäviinsä. Tällä hetkellä henkilöstön jaksaminen on koetuksella ja vaihtuvuus korkea. Uudistuksen keskellä tulisi samaan aikaan tehdä toimia, jotka tekisivät keusotesta houkuttelevan työnantajan. Henkilöstökyselyjen tuloksia tulee tarkkaan seurata ja toimia ennakoivasti. Uusien työntekijöiden palkkaamista tärkeämpää on pitää huolta nykyisistä työntekijöistä.

Erikoishoidon ja hallinnon alueellinen keskittäminen on perusteltua kustannussyistä, mutta asukkaat edelleenkin tarvitsevat monipuolisesti saavutettavia paikallisia palveluja joiden kysyntä on kasvava. Valinnanvapauslaki laajentaa edelleen palveluvalikoimaa. Minulle Sote uudistus on silti enemmän hallinnon uudistus, jossa vastataan asukkaiden palvelutarpeeseen palveluvalikoimaa kasvattamalla, kun palvelut ovat ylikunnallisia ja järjestettävät palvelut tavoittavat enemmän asukkaita . Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa painotetaan moniammatillista- ja ennaltaehkäisevää työtä. Nämä ovat hyviä tavoitteita ja palveluverkkoa tulee uudistaa sen mukaisesti. Näitä on vaikkapa Lapsi- ja perhepalveluiden (LAPE) muutosohjelman mukaisesti yliopistosairaaloiden yhteyteen perustettavat OT keskukset, jotka antaisivat erityistukea hyvinvointialueille.

Osa asukkaista on tällä hetkellä tyytymättömiä palvelujen saatavuuteen, toimivuuteen ja laatuun. Palvelujenhan ei tulisi heikentyä uudistuksessa vaan pikemminkin parantua. Yhdenvertaisuuteen ei pidä pyrkiä kaventamalla palveluja heiltä, jotka ovat tottuneet parempiin palveluihin. Sote uudistus on valtava hanke, jota voi verrata suurten yritysten fuusioihin joka on aikaa vievää. Olemme etumatkalla uudistuksessa muihin alueisiin verrattuna, mutta olemmeko riittävän kärsivällisiä ja missä menee uudistuksen takaraja. Nämä ovat ymmärrettäviä kysymyksiä ja omalta osaltani olen valmis toimiin jotka nopeuttavat uudistuksen läpivientiä.        

Petri Kolmonen

KeuSote valtuutettu

Nurmijärven uutiset 13.11.2021

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paakirjoitus-mielipide/4365482

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s