Kaupungistumisen megatrendi vastatuulessa (Nurmijärven uutiset 1.4.2020)

Kaupungistumisen megatrendi vastatuulessa

Elämme poikkeuksellisen kovia aikoja johtuen maailmalla levinneestä Corona viruksesta. Tietoa sairastuneista, oireista ja leviämisestä on ollut viranomaisilla kuukausia saatavilla, mutta asiaan ei ole reagoitu sen edellyttämällä vakavuudella. Jälkipyykki aiheesta tulee olemaan valtaisa, mutta nyt sen aika ei ole.

Erityisesti kriisien aikana aletaan keskustelemaan maan omavaraisuudesta. Jo pandemian alkuvaiheessa Ruotsi on tiedustellut Suomelta mahdollisuutta saada ruoka-apua, koska Suomen ruokatuotannon omavaraisuus on 80%, kun Ruotsissa vain 50%. Tästä meidän on kiittäminen kotimaisia ruoantuottajia jotka ovat myös kovina aikoina omasta elannostaan tinkimällä ylläpitänyt tuotantoa.

Suomalaisista 41% suunnittelee muuttavansa maalle tai ainakin haluaisi muuttaa, jos voisi. Tämä on selkeä indikaatio siitä, että Nurmijärvi tulee myös jatkossa pysymään muuttovoitto kuntana kunhan pidetään huoli siitä, että meillä on riittävästi kohtuuhintaista tontti- sekä asuntotarjontaa. Suomalaisista palkansaajistaa 43% tekee työtä, joka ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua. Jotta ihmiset voisivat tehdä etätyötä liikenneyhteydet tulee olla kunnossa ja mukana suunnittelussa, kun uusitaan olemassa olevaa kunnaninfraa kuten vesi-, jäte- tai sähkölinjoja. Mielikuva maaseudusta on muuttunut myös positiivisempaan suuntaan jota varmuudella entisestään parantaa nyt käynnissä oleva epidemia. Kukapa ei haluaisi turvallista ja rauhallista asuinpaikkaa omalle perheelleen?

Kaupungistumista on usein perusteltu ilmastonmuutoksen torjunnalla, mutta onko asia niin? Jos maaseutu tyhjennettäisiin niin kuka huolehtisi ruoantuotannosta sekä tärkeistä hiilinieluista kuten nurmet ja metsät? Tiedämme, että vanha metsä luovuttaa hiiltä maatuessaan, kun taas hyvin hoidettu metsä sitoo sitä tehokkaasti. Nurmijärven kasvihuonepäästöt ovat Suomen pienimmät tarkasteltaessa maan 50 suurimman kunnan päästöjä. Tämä selittyy pääosin kaukolämmössä käytettävistä uusiutuvista raaka-aineista, mutta seikka ei ole suinkaan vähäpätöinen. Jotta asuminen olisi vaivatonta, ympäristöystävällistä ja työllisyyttä tukevaa tulisi hallituksen tehdä päätöksiä raideyhteyksien laajentamisesta eri kuntiin mukaanlukien Nurmijärvelle. Aluepolitiikka on tullut kovaa vauhtia takaisin.

Ihmisille tulee antaa vapaus valita asuinpaikkansa ja asumismuotonsa.

Lopuksi haluan korostaa kuinka tärkeää on, että epidemian aikana pysyttelemme kotona ja vältämme ihmiskontakteja jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää kriisin aikana. Selviämme tästäkin kriisistä voittajana ja toivottavasti yhtenäisempänä ja ihmisyyttä kunnioittavampana.

Voimia kaikille!

Petri Kolmonen

Nurmijärven Hyvinvointilautakunnan jäsen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s