Sukupuoli ei saa määrittää huoltajuutta

Tutkimuksen mukaan käräjäoikeuden ensipäätöksissä oikeus määrää vain 13 prosentissa lapsen asumaan isälleen.

Vaikkakin kaikki käsittelyt yhteen laskettuna isien voittoprosentti nousee 27 prosenttiin, niin isille merkityksellinen osuus on ensikäsittely. Se pätee hänen erotessaan ja joutuessaan riitelemään oikeuteen. On laiha lohtu, että äitejä suosivien päätösten osoittautuessa toimimattomiksi, oikeus taipuu äitejä vähemmän suosiviin ratkaisuihin, kun samasta lapsesta joudutaan päättämään uudestaan. Tällainen käytäntö on epäoikeudenmukainen, kallis ja erolapsia ja -vanhempia kuluttava.

On myös tarpeen huomioida, että muutosoikeudenkäynneissä isien voitto-osuutta nostaa se, että isä joutuu puolustamaan lasten asumista luonaan äitiä todennäköisemmin. Helsingin hovioikeus siirsi asumisen äidiltä isälle vain seitsemän kertaa vuosina 2003–2006.

Asumisen voitto-osuus 25,4 ei siis kerro siitä, että Helsingin hovioikeus muuttaisi ratkaisuja isien eduksi, vaan siitä, että isä säilyttää jo kerran oikeuden myöntämän asumisen.

Tasapuolisen luonaoloajan määrääminen on todellisuudessa hyvin harvinainen poikkeus.

Lakimme vanhakantaisuudesta kertoo, että se ei edes tunne vuoroasumista. Se on onneksi muuttumassa — osin Isät Lapsen Asialla -yhdistyksemme tekemän työn johdosta.

Ei ole harvinaista, että isä kokee oikeudessa tuomarin pakottavan sopimukseen, joka ei vastaa hänen käsitystään lapsen edusta.

Palo-Revon tilastoanalyysissä paljastui muun muassa, että äidin tai hänen uuden kumppaninsa toteennäytetystä mielenterveys-, päihde- tai väkivaltaongelmasta huolimatta äiti sai lasten asumisen 32 prosentin todennäköisyydellä Helsingin hovioikeudessa 2003–2006. Vastaavassa tilanteessa ollut isä ei koskaan.

Myös yksinhuoltajuuden ja tehtävänjakomääräysten laaja viljeleminen antaa osviittaa ongelman luonteesta. On syytä huomata, että sekin on vastoin mm. Euroopan neuvoston päätöslauselmaa.

Oikeudessa tavataan katsoa lapsen etua aikuisten näkökulmasta fokusoimalla vanhempien puutteisiin. Ehdotan, että siirrytään tarkastelemaan lapsen etua lapsen näkökulmasta: kuinka hän voi säilyttää eron jälkeen molemmat vanhempansa elämässään?

Vanhempien tasavertaisuus ja lapsen etu lyövät kättä.

Uusi Lahti 27.11.2018

https://www.uusilahti.fi/jutut/kannanottoja_ja_kolumneja/lukijalta/art2501790

2 vastausta artikkeliin “Sukupuoli ei saa määrittää huoltajuutta

  1. Suomessa on liian helppoa erota, avioeron saa, kun vain sen hakee. Tämä aiheuttaa ongelmia ja ratkaisemattomia ongelmia huoltajien välille. Mielestäni tämä avioero päätöksen saamisen helppous on juuri syy moneen ongelmaan. Pitäisi tiukentaa avioerojen saantia silloin, kun puolisoilla on alaikäisiä lapsia. Ennen avioeron saamista pitäisi osallistua parisuhdeterapiaan, pitäisi selvittää, onko olemassa todelliset riittävät syyt, jotka oikeuttaisivat eroon ja lähtökohtana tulee olla se, että molemmat osapuolet haluavat eroa ja jos eropäätös myönnetään, niin osapuolten tulee asua lähekkäin, niin kauan kun lapset ovat alaikäisiä, jotta lapset voivat vapaasti viettää aikaa molempien vanhempien kanssa. Yhteiskunnan tehtävä on suojella lapsia. Avioerossa lapsi menettää toisen vanhemman ainakin osittain sillä vanhempi ei enää asu samassa asunnossa ja tämä on iso muutos lapselle. Nykyinen trendi että erot vaan lisääntyy on muutettava. Lisäksi jos avioliitosta eroaminen tehtäisiin tiukemmaksi niin jo siinä vaiheessa, kun perheen perustamista miettii, niin voisi testata kumppanin sitoutumisen eli jos hän suostuu avioliittoon niin olisi turvallisempaa perustaa perhe, kun tietää että kumppani on lasten ollessa alaikäisiä rinnalla niin myötä- kuin vastamäissä, koska avioeron saanti olisi tiukkaa.

    Tykkää

    1. Toisaalta moni perhe elää avoliitossa joten ehdotuksesi siltä osin ei taida ratkaista ongelmaa, mutta sitoutuminen on toki suotavaa. Lasten mukana ollessa toivoisi vanhemmilta harkintaa ja avun hakemista ettei ensimmäinen ongelman ratkaisukeino olisi ero.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s