Vetoamme valtioneuvoston ministereihin ja etenkin sen vastuuministereihin isien ja lasten syrjinnän lopettamiseksi

Arvoisa valtioneuvosto ja ministerit. Vetoamme teihin, jotta korjaisitte pitkään jatkuneen ihmisoikeusongelman ja puuttuisitte perusteettomaan tavallisten isien ja lasten syrjintään. Pohjoismaiseen syrjimiskokemuskyselyymme saimme n. 4500 vastausta, johon Suomesta tuli vastauksia n. 800. Suomalaiset isät kokevat eniten syrjintää kaikista pohjoismaista. Pohjoismaisista vastaajista 44% koki syrjintää usein viranomaisten toimesta, 43% vastaajista koki henkistä väkivaltaa usein, 30% vastaajista oli itsetuhoisia ajatuksia ja 37% lapsista oli kärsinyt merkittävästi tai katastrofaalisesti syrjinnän seurauksena. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen aineistosta selviää, että käräjäoikeuden ensiratkaisussa isä saa lähihuoltajuuden 13% (Valkama-Litmala 2006).

Lapsenhuolto- ja tapaamisoikeus lain uudistus 1.12.2019 ei ole vähentänyt huoltajuusriitoja. Kokemuksemme mukaan vuoroasumisen mainitseminen laissa ei ole ainakaan merkittävästi lisännyt vuoroasumisratkaisuja oikeuslaitoksen toimesta. Belgiassa jo vuonna 2006 tuli voimaan lähtökohtainen vuoroasumislaki, joka vähensi huoltajuusriitoja merkittävästi. Samalla perheiden ja lasten hyvinvointi parani merkittävästi. Samanlaisia vaikutuksia on havaittu myös Yhdysvaltojen osavaltioissa.  

Euroopan neuvosto jo vuonna 2015 suositteli kaikille jäsenmailleen (res. 2079) vuoroasumisen edistämistä ja isien parempaa huomioimista tutkimustiedon mukaisesti. Tähän kannustavat myös laajat tutkimustulokset vuoroasumisen hyödyistä vaikkapa Linda Nielsenin 60 vuoroasumistutkimuksenyhteenveto sekä ruotsalaisen Malin Bergströmin pitkittäistutkimus, jossa hän tutki kokonaisia ikäluokkia 172.000 lasta. Prof. William Fabricius Arizonan yliopistosta tutkimuksessaan havaitsi, että riitaisten vanhempien lapset hyötyvät eniten vuoroasumisesta emotionaalisen turvallisuuden tunteen lisääntymisenä molempiin vanhempiin. Lisääntynyt aika isän luona ei vähentänyt äidin merkitystä. 

Tutkimustieto vahvistaa isän huomattavan merkityksen lapsen kehitykselle ja kasvulle. Tästä syystä ei ole tieteellistä perustetta vahingoittaa pysyvästi isä-lapsi suhdetta.

Vaadimme lopettamaan isien ja lasten syrjinnän ihmisoikeuksia loukkaavana sekä uudistamaan lainsäädäntöä tutkimusten ja euroopan neuvoston suosituksen mukaiseksi. 

Lasten oikeudet ry
Puheenjohtaja
Petri Kolmonen

Lähteet:
Euroopan neuvoston suositus 2079 (2015)
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-EN.asp?fileid=22220
Prof. Linda Nielsen on koostanut 60 englanninkielistä vuoroasumistutkimusta  
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15379418.2017.1422414?journalCode=wjcc20
Phd. Malin Bergström (Karoliinan instituutti, Tukholma) on tutkinut kokonaisia ikäluokkia 172.000 lasta, 12 ja 15 vuotiaita.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3848933/
Vastaus kirjalliseen kysymykseen lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun uuden lain vaikutuksesta oikeuskäytäntöön 
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_729+2021.pdf?fbclid=IwAR3nM80bcgovb2RyR4EBxOFAdRC-bRYGGSZbUylWg5Ad-DGtM9cBfMWDyno
Lasten oikeudet kooste
http://www.lastenoikeudet.fi/vuoroasuminen-lakiin-tutkimusten-ja-euroopan-neuvoston-suosituksen-mukaisesti/

Uusi-Suomi puheenvuoro 9.3.2022

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/petri-kolmonen/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s