Nurmijärven kunnan talous

On taas se aika, kun käydään kiivasta keskustelua pitäisikö kunnan veroäyriä nostaa vai leikataanko palveluista vai tehdäänkö molempia. Tuossa tapauksessa kunta ei ole onnistunut houkuttelemaan kuntaan yrityksiä, investointeja tai työssäkäyviä kuntalaisia. Kyse on usein brandista josta kunnan tulee pitää hyvää huolta ja järkevillä päätöksillä ja rakentamisella saada kuntaan vetovoimaa. Kunnalla tulee olla selvä visio siitä miltä kunta haluttaisiin olevan lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä. Ilman yhteistä visiota ja päätöksentekoa ei asia etene vaan joudutaan kierteseen jossa haetaan joka vuosi säästökohteita tai mietitään veroäyrin korottamista.

Mitä siis tulisi tehdä?

Ylipuoluerajojen tulisi löytää yhteinen visio miten kunnasta tehtäisiin vetovoimaisempi. Toimia voisi olla yritysten verkostoituminen, selkeä kaavoitus, yritysten houkutteleminen, puistot, virkistysalueet, nuorison omat vapaa-ajan vietto paikat, toimiva julkinen liikenne, toimiva yksityinen-  sekä kevyen kulkuliikenteen väylät jne.

Mitä tarvitaan päätöksentekoon?

Lujaa uskoa, että voimme tehdä kunnasta parhaan kunnan Suomessa. Tarvitaan laajaa osaamista. Tarvitaan laajaa näkemystä ja päätöksentekokykyä. Ei nähdä asioita etupiireinä tai alueina vaan aidosti  niin, että se hyödyttää koko kuntaa. Vain yhteistyöllä ja yhteisellä visiolla voidaan saada isoja muutoksia aikaiseksi. On kyse myös brandista aivan samalla tavalla, kuin yritykset voittaa kauppoja usein hyvällä brändillä. On kyse myös ihmisten hyvinvoinnista jotka toimivat kunnan markkinoijina ja lähettiläinä jotka houkuttelevat kuntaan lisää asukkaita.

Minulle yksi tärkeimmistä teemoista on lasten ja nuorten hyvinvointi. Kun on käyty kamman kanssa läpi sivistystoimen menot niin on aika katsoa voisiko toimintoja paremmin organisoida tai järkeistää. Vihoviimeiseksi ryhmäkokoja tulisi kasvattaa tai vain hakea yksipuolisesti säästöjä yhdistämällä kouluja isoiksi yksiköiksi. Pitää olla avarampaa näkemystä asioihin ja nähdä myös pidemmälle eteenpäin mitä päätökset tulisi tarkoittamaan lasten ja nuorten hyvinvoinnille.

Olen aiemmin kirjoittanut tehokkuudesta ja organisoinnista jossa katson olevani asiantuntija ja uskon, että pystyn tuomaan sellaista näkemystä asioihin joita ei ehkä aiemmin ole kukaan tullut ajatelleeksi. Esimerkkinä monia palveluita voidaan toteuttaa netissä jolloin ei tarvita enään kaikkeen kivijalka palveluja joka useimmiten vain tarkoittaa parempia ja toimivampia palveluja.

Kukaan yksin ei ole sateentekijä vaan päätösvallassa olevien täytyy jakaa sama visio ja toimia suunnitelmallisesti ja päättäväisesti katsoen pidemälle eteenpäin.

Tavoitteena voi olla vain tehdä Nurmijärvestä Suomen paras kunta!

Nauttikaa ihmiset aurinkoisista kevätpäivistä.

Petri

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s